LRTV Swift

LRTV Swift

Goud in Gasselte!

Matias Kopecky kampioen veldrijden cat. 2 2012

Swift heeft er weer een kampioen bij! Op zaterdag 21 januari 2012 is Matyáš Kopecký in het Drenthse Gasselte Nederlands kampioen veldrijden geworden bij de jongens van categorie 2. Daarmee breidde Matyáš (negen jaar jong) een mooi slot aan een indrukwekkend seizoen. En ook zijn ploeggenoten deden van zich spreken.

Het waren zware omstandigheden in het verre Gasselte. Het NK-organisatiecomité—dat ook jaarlijks tekent voor de Superprestigewedstrijd in Gieten—had een uitdagend parkoers uitgezet. Degenen die het daags tevoren hadden verkend, rekenden op een snelle cross over een licht glooiende, hard-zand erige ondergrond. Maar nadat het 's nachts zwaar had geregend en 's ochtends ruim 200 rennertjes hun opwarmrondjes hadden gedraaid, lag het parkoers er zwaar en verraderlijk bij.

De Swift-armada reisde in goede vorm af naar Drenthe. Matyáš (categorie 2) en Tomáš (categorie 5) hadden de nationale wedstrijd 'thuis' in Leiden gewonnen. De jongste schreef vorige week ook de koers in Bakel op zijn naam. Rens van Berkesteijn (categorie 7) had zich intussen laten zien tijdens vrijwel alle LCTC-trainingen en -oefenwedstrijdjes. De zusjes Amber (meisjes 13 jaar) en Britt (meisjes 9 jaar) van der Hulst trainden niet zo vaak mee met de LCTC-groep, maar toonden in de aanloop naar het NK een veelbelovende vorm.

Matyáš ging zijn race in als favoriet. Hij had een goede start en dook als tweede het veld in, aan het wiel van zijn grootste rivaal, Lucas Jansen van DRC De Mol. Gedurende twee volle ronden bevochten zij elkaar, de zware modder en talloze gedubbelde rennertjes. Lucas reed een sterke wedstrijd, maar op de weg wist Matyáš een gat te slaan; met zijn crosstechniek bouwde de Swiftrenner zijn voorsprong verder uit. Hij kwam alleen over de eindstreep!

Tomáš startte ook vanaf de eerste rij, maar kwam niet goed weg. Hij moest een zware inspanning leveren om weer bij de kopgroep te geraken. Daar was Owen Roelen intussen vertrokken voor een indrukwekkende solo richting de titel. Tomáš probeerde tot twee keer toe weg te rijden van zijn drie overgebleven concurrenten. Dat lukte niet. Uiteindelijk moest hij om iedere meter knokken om het brons uit het vuur te slepen, zijn vierde podiumplaats in een NK veldrijden.

Tomas in actie tijdens NK veldrijden 2012 in Gasselte

Britt bevocht een ondankbare, maar daarom nog niet minder verdienstelijke, vierde plaats. Amber streed tot de laatste snik met haar sterke concurrenten en werd in de sprint naar plaats 6 verwezen. Vedergewicht Rens schopte het tussen de 'zware jongens' toch nog tot een 27e eindklassering, dankzij zijn ongebreidelde liefde voor de cross en zijn technische kwaliteiten.

Amber in actie tijdens NK veldrijden 2012 in Gasselte

Onze felicitaties gaan ook uit naar RTV De Bollenstreek en hun vaste LCTC-klanten. Eva Bijwaard reed een cross uit het boekje en verdedigde met succes haar titel (meisjes 12 jaar). Haar broer Thijs werd veertiende in categorie 7; Sander Huinen tweeëntwintigste in categorie 5.

Met dit NK is een einde gekomen aan de cross-campagne van onze jeugdrenners. Dankzij alle LCTC-supporters is 2011-2012 wederom een onvergetelijk seizoen geworden. Tot slot een speciaal woord van dank aan Bram van Berkesteijn, Hanneke de Goede en Sam Haarbrink, onze assistent-jeugdtrainers, voor het overdragen van hun passie voor en kennis van het veldrijden op onze jeugd.

Uw LCTC-coördinator, Petr Kopecký